Αμπελώνας

Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 950 στρέμματα. Το κλίμα της περιοχής της Επανομής χαρακτηρίζεται μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, που μετριάζονται από τις θαλάσσιες αύρες.

Ο αμπελώνας γειτνιάζει στις τρεις πλευρές με τη θάλασσα σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, ενώ από τη δυτική του πλευρά είναι ορατός ο Θερμαϊκός Κόλπος και ο ορεινός όγκος του Ολύμπου με τις ακτές της Πιερίας.

Το έδαφος είναι κυρίως αμμώδες με κάποια πηλώδη υποστρώματα και ασβεστολιθικά πετρώματα. Είναι πλούσιο σε θαλασσινά απολιθώματα, καθώς όλη η γύρω λοφώδης έκταση σχηματίσθηκε από προσχώσεις της θαλάσσιας περιοχής.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα επιτόπιων μελετών από Γερμανούς επιστήμονες, που αναφέρουν ότι εντός του αμπελώνα ζουν 28 διαφορετικά είδη πουλιών.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με διαδικασία πιστοποιημένη κατά AGRO 2.1-2.2, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών –συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνεται χειρωνακτικά.

Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά —την οποία οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου— και το Ασύρτικο —που κατάγεται από τη Σαντορίνη— αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, ενώ το Λημνιό —η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ.— το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο αποτελούν τις ελληνικές ερυθρές. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις ελληνικών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς.