Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμο από σχολεία, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικό αγαθό σε μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος στους μαθητές και στους συνοδούς-εκπαιδευτικούς είναι ελεύθερη. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι σκοποί των προγραμμάτων είναι:

  • η εξοικείωση με το αμπέλι και τα προϊόντα του, τις οινοπαραγωγικές διαδικασίες και την ένταξή τους στο κοινωνικό τους πλαίσιο
  • η διερεύνηση της έννοιας της ποιότητας σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων, τις καθημερινές εργασίες-ασχολίες και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου

Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τάξης τους, να επιλέξουν ανάμεσα στη δημιουργική ξενάγηση και στα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το μουσείο βρίσκεται σε έναν ενεργό χώρο αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής κρασιού. Ο συνδυασμός ρεαλιστικών και μουσειακών ερεθισμάτων, επεξεργασμένων σε μία κοινή θεματική, προσφέρεται για μια πολύπλευρη μαθησιακή εμπειρία. Τα προγράμματα, σε όλη τη διάρκειά τους, βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών-εφήβων και οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί καλούνται να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Οι προσεγγίσεις των αμπελοοινικών διαδικασιών ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών-εφήβων.